“Kielteinen ja ilkeä” – erityisryhmiin kohdistuva verkkoviha satakuntalaisten näkökulmasta

Tänään aloitin uuden tutkimushankkeen. (Nou hätä, väitöskirja on kyllä tulossa, tämä projekti tähtääkin jo lähinnä sen jälkeiseen elämään — jos sellaista nyt on. 😉 )

*** *** ***

“Kielteinen ja ilkeä” on Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan rahaston tukema 4 kk mittainen tutkimushanke siitä, millaisia puheenvuoroja ja asenteita verkossa esiintyy erityisryhmiä kohtaan. Erityisryhmillä tarkoitetaan tässä esimerkiksi vammaisia, pitkäaikaissairaita, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, syrjäytymisuhan alla eläviä jne.

Satakunnassa toteutetaan heinäkuussa 2015 Off Topic -verkkokeskustelukorttipeliä hyödyntäen peli- ja keskustelutilaisuus. Pelissä keskustellaan roolihahmojen avulla netistä napattujen keskustelunaloitusten pohjalta (esim. “Onko vammaisilla oikeus perustaa perhettä?” tai “Mitä mieltä homoseksuaalien avioliittolaista?”). Pelaajat ilmentävät hahmoilleen kuvittelemiaan asenteita ja puheenvuoroja. Pelitilanne toimii keskustelutilaisuuden triggerinä eli laukaisijana. Keskustelussa kysytään mm. huomioita eri roolien asenteista ja näkemyksistä sekä keskustelijoiden kokemuksia erityisryhmistä ja näihin kohdistuvista asenteista verkossa.

Tapahtumien perusteella rakennetaan koulutuspaketti siitä, millaista erilaisuuden kohtaaminen verkossa on. Pakettia tarjotaan satakuntalaisille oppilaitoksille, järjestöille ja muille tahoille, jotka haluavat lisätä keskustelua yhdenvertaisuudesta.

Hankkeen Facebook-sivu:
https://www.facebook.com/kielteinenjailkea

Yhteydenotot:
Sari Östman
sari.ostman [at] utu.fi / sari.ostman [at] gmail.com
040 041 5273 /  02 333 8142

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: